Stoicismul azi. Fragmente alese I

Stoicismul azi. Fragmente alese I, ediție coordonată de Patrick Ussher, traducere din limba engleză de George Tudorie, Editura Seneca, București, 2020

De curând a apărut în limba română, la Editura Seneca, volumul Stoicismul azi. Fragmente alese I, ediție coordonată de Patrick Ussher (2014; traducere din engleză de George Tudorie, Ed. Seneca, 2020), o antologie de texte semnate de mai mulți autori – cercetători de la University of Exeter, King’s College, University of London și Queen Mary, University of London, psihoterapeuți din Marea Britanie și Canada, precum și medici, filozofi și scriitori care tratează – teoretic sau din perspectiva experienței lor profesionale ori personale – despre implicațiile practice pe care le are filozofia stoică antică în lumea contemporană.

Vechea școală de filozofie practică din epoca elenistică – scrie unul dintre autori, Stephen J. Costello (fondatorul și directorul Institutului „Viktor Frankl” din Irlanda) în prefață – ne-a lăsat o moștenire bogată și, în plus, are încă multe lucruri să ne spună în zilele noastre: „Stoicismul, fondat de Zenon, a atras în rândurile sale oameni de talia juristului Seneca, a fostului sclav Epictet sau a împăratului Marcus Aurelius. Ei strălucesc în prima constelație a acestei școli de gândire. Scrierile lor inspiră, înalță și înnobilează, indiferent dacă vorbim de Scrisorile lui Seneca, Diatribele lui Epictet sau de Gândurile către sine însuși ale lui Marcus Aurelius”. Ulterior, vechile exerciții spirituale stoice au fost transpuse în context creștin, de pildă, de Sfântul Ignațiu de Loyola.

Structurată în opt capitole, cartea vorbește despre teoria stoică, dar și despre aplicarea ei în lumea modernă, despre povești de viață contemporane, influențate de stoicism, despre legăturile dintre stoicism și terapia cognitiv-comportamentală, stoicism și parenting sau despre manifestări ale stoicismului în cultura modernă (de pildă, în etica sportivă, într-un roman SF sau în… Star Trek). Echipa Stoicism Today a organizat mai multe ediții internaționale ale „Săptămânii stoice” și are un site oficial, care poate fi accesat la adresa https://modernstoicism.com/.

În lumea contemporană, ideile stoice sunt preluate de psihoterapie, de terapia cognitiv-comportamentală și în genere dau dovadă de o extraordinară valoare practică pentru conduita individuală: „Marcus Aurelius era însă un filozof stoic, așa că știa că legea vieții este schimbarea și că nu ar trebui să ne permitem să ajungem prea legați sau preocupați de lucruri materiale. Pentru a-și păstra cumpătarea în mijlocul abundenței, împăratul a încercat să schimbe modul în care privea lucrurile pe care și le dorea. Asta l-a ajutat să-și țină sub stăpânire dorințele și să-și găsească liniștea spirituală.

Perspectiva lui Marcus Aurelius asupra bunurilor de consum și a altor proprietăți oferă un îndrumar potrivit pentru consumatorii din prezent care doresc să depășească atracția produselor pe care le doresc, dar de care nu au nevoie. În loc să privim hainele, bijuteriile, alimentele și arta prin lentila dorinței, Marcus Aurelius ne sfătuiește să le vedem ca simple obiecte materiale și să le evaluăm ca atare” – scrie în textul său din antologie Tim Rayner, profesor de filozofie la University of Sydney și University of New South Wales, Australia, și autorul cărții Life Changing: A Philosophical Guide (2012).