Istoria percepțiilor asupra lui Napoleon Bonaparte

Pasionantă istoria percepțiilor asupra lui Napoleon Bonaparte în secolul XIX. Hegel, după Jena, spunea că ”a văzut Spiritul Lumii trecând călare”. Goethe, după audiența de la Erfurt (1808) vorbea despre demonia absolută, în sens păgân, pe care împăratul o întrupa. Bine, și interlocutorul îi făcuse atunci un compliment echivoc: ”iată un om!” (adică mult mai mult decât un german).

Nietzsche îl socotea pe Napoleon ca pe o bornă a modernității și revenirea „în carne și oase” la mitul grecesc al naturii dionysiace: un supraom al viitoarei renașteri aristocratice.

foto: wikimedia.org

În Memorialul lui Las Cases apare zilnic cultul marinarilor străini pentru persoana împăratului: coborau de pe vase și pentru a-l zări, epifanic, de la distanță, în timp ce se plimba.

Se pare că împotriva lui au fost doar pamfletarii obscuri din gazetele adversarilor militari și britanicii care l-au umilit, exilându-l în mijlocul Atlanticului, deși decizia cuprindea un elogiu antifrastic: le era prea teamă de el pentru a-l găzdui pe propria insulă, momentan victorioasă.


TEODOR BACONSCHI – este antropolog religios, autor, diplomat, teolog și politician român, fost ministru de externe al României. Dintre volumele publicate: Le Rire des Pères. Essai sur le rire dans la patristique grecque (Desclée de Brouwer, Paris, 1996), Râsul Patriarhilor. O antropologie a deriziunii în patristica răsăriteană (Ed. Anastasia, 1996), Iacob și îngerul. 45 de ipostaze ale faptului religios (Ed. Anastasia, 1996); Ispita Binelui. Eseuri despre urbanitatea credinței (Ed. Anastasia, 1999); Puterea schismei. Un portret al creștinismului european (Ed. Anastasia, 2001); Roma Caput Mundi. Un ghid subiectiv al Cetății eterne (împreună cu Horia Bernea), (Ed. Humanitas, 2001), Dumitru Stăniloae sau paradoxul teologiei (Ed. Anastasia, București, 2003) – împreună cu Bogdan Tătaru – Cazaban, Insula Cetății. Jurnal parizian (Ed. Curtea Veche, 2005); Despre necunoscut (Ed. Humanitas, 2007, reeditare la Baroque Arts & Books, 2012, cu o prefață de Sorin Lavric), 101 incursiuni în cotidianul românesc (ilustrații de Devis Grebu) Curtea Veche, 2007; Bisericile din lemn din Maramureș, Editura Vellant, 2009; Creștinism și democrație (Ed. Curtea Veche, 2010), Legătura de chei. O mărturie diplomatică în dialog cu Armand Goșu, Ed. Curtea Veche, 2013, Facebook, Fabrica de narcisism, Humanitas, 2015Anatomia ratarii – Tipuri si tare din Romania postcomunista (Dan-Liviu Boeriu, Teodor Baconschi, Ed. Humanitas 2016); Cetatea sub asediu. Însemnări despre credință, rațiune și terorism (Ed. Doxologia, 2016) Fascinația tradiției. Studii patristice și de istorie a religiilor (Editura Lumea, 2017); Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut) (Polirom, 2018); Averea bunei educații (Editura Univers, 2019).