Nordic Council Literature Prize 2020, în Biblioteca Polirom: „Cine a ucis-o pe Bambi?”, de Monika Fagerholm, un roman despre iubire, vinovăţie şi prietenie

„Un roman complex, caracterizat de o furie surdă. Avem de-a face cu o scriitoare extraordinară, care ştie să genereze o asemenea dezlănţuire lingvistică.” (Dagens Nyheter)

Editura Polirom anunţă apariţia în librării a romanului Cine a ucis-o pe Bambi? de Monika Fagerholm, laureat al Nordic Council Literature Prize 2020, un roman despre iubire, vinovăţie şi prietenie. Cine a ucis-o pe Bambi? de Monika Fagerholm, prozatoare multipremiată de limbă suedeză din Finlanda, a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba suedeză şi note de Gabriella Eftimie.

Cine a ucis-o pe Bambi? esteplasat în decorul unui cartier de vile de pe malul unui lac nordic, într-o comunitate prosperă, unde secretele sînt muşamalizate şi uitate. Gusten Grippe, un tînăr agent imobiliar de succes, nu poate uita un fapt petrecut acolo în adolescenţa lui: un viol în grup comis asupra unei colege sechestrate în una dintre vilele de lîngă Lacul Rece, viol la care a participat şi el. Marcat de vinovăţie, Gusten duce o existenţă monotonă şi pustie. Emmy, iubita care părea că îl va smulge din această stare, îl părăseşte şi se căsătoreşte cu un bărbat de două ori mai în vîrstă decît ea. În plus, unul dintre membrii vechii găşti a lui Gusten, devenit producător de film, îl anunţă că plănuieşte să facă un film despre acel viol: Cine a ucis-o pe Bambi?. Din acel moment, Gusten rememorează şi retrăieşte intens întreaga poveste, cu toate implicaţiile ei. Amintirile lui, reproduse în fluxuri alternante cu prezentul, refac istoria acelui eveniment marcant pentru toţi cei implicaţi, copii şi părinţi laolaltă. Dar tema esenţială care circumscrie romanul este cea a dispariţiei inocenţei într-o lume aparent lipsită de griji.

„Atmosfera fantastică şi de basm se împleteşte cu abominabilul într-o poveste în care Monika Fagerholm ne arată cît de distructiv poate fi, atît pentru individ, cît şi pentru comunitate, să se retragă în amărăciune şi durere.” (Svenska YLE)

Cine a ucis-o pe Bambi? este un roman mitologic şi exploziv… E o descriere încrîncenată, inflamată şi percutantă a ratării tinerilor din pătura de sus a clasei de mijloc… Textul lui Fagerholm include numeroase referinţe culturale – nu în ultimul rînd muzicale – şi în scrisul ei se simte o energie ce străbate întreaga carte într-o curgere cînd potolită, cînd năvalnică.” (Kristeligt Dagblad)


Monika Fagerholm, prozatoare de limbă suedeză din Finlanda, s-a născut în 1961 la Helsinki. A făcut studii de literatură şi psihologie la Universitatea din Helsinki, pe care a absolvit-o în 1987, an în care a debutat ca scriitoare cu volumul de proză scurtă Sham. În 1990 a publicat un nou volum de povestiri, Patricia, iar în 1994, romanul Underbara kvinnor vid vatten, care a fost nominalizat la Premiul Finlandia şi a obţinut Premiul Runeberg şi Tack för boken-medaljen. Ulterior i-au apărut romanele Diva (1998), Den amerikanska flickan (2005), Glitterscenen (2009) şi Lola uppochner (2012). Den amerikanska flickan a obţinut în 2005 premiile August, Aniara şi Göteborgs-Postens, precum şi Marele Premiu al Asociaţiei Suedeze de Literatură. În 2016 prozatoarea a primit Premiul Nordic al Academiei Suedeze. În 2019 a publicat romanul Vem dödade bambi? (Cine a ucis-o pe Bambi?), care a fost recompensat cu premiile Tollander, Stina Aronson şi, în 2020, cu Premiul Selma Lagerlöf şi Nordic Council Literature Prize. Cărţile sale au fost traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională, iar romanul Underbara kvinnor vid vatten a fost ecranizat în Finlanda în 1998. În prezent scriitoarea locuieşte în oraşul finlandez Ekenäs.