Noaptea Literaturii Europene pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu
O plimbare literară pe Calea Victoriei – Noaptea Literaturii Europene!
Toamna începe cu o nouă ediție a Nopții Literaturii Europene! Pe 11 septembrie 2021, între orele 18:30 – 21.30, rețeaua de institute culturale europene EUNIC România vă așteaptă pe Calea Victoriei, în patru locații ce vor găzdui sesiuni de lectură și perfomance-uri: Muzeul Național al Literaturii Române, Librăria Humanitas Kretzulescu, Muzeul Național de Istorie a României și Piața Odeon. Pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr.45) vor avea loc lecturi alternative din romanele Cei mai frumoși ani din viața lui Anton de Norris von Schirach în prezența autorului, realizată de Bogdan Albulescu și Eugenia de Lionel Duroy realizată de Eliza Păuna.
—
Pe durata Nopții Literaturii Europene toate cărțile Humanitas Fiction vor putea fi achiziționate cu 15% REDUCERE. Detalii în librărie. Un eveniment organizat de Goethe-Institut, Institutul Francez, Humanitas Fiction și Librăriile Humanitas.
—
Programul serii:
– 18.30-18.50 – Lectură publică din Cei mai frumoși ani din viața lui Anton de Norris von Schirach în prezența autorului, realizată de Bogdan Albulescu. Sesiune de autografe.
– 19.00-19.20 – Lectură publică din Eugenia de Lionel Duroy realizată de Eliza Păuna.
– 19.30-19.50 – Lectură publică din Cei mai frumoși ani din viața lui Anton de Norris von Schirach în prezența autorului, realizată de Bogdan Albulescu.
– 20.00-20.20 – Lectură publică din Eugenia de Lionel Duroy realizată de Eliza Păuna.
– 20.30-20.50 – Lectură publică din Cei mai frumoși ani din viața lui Anton de Norris von Schirach în prezența autorului, realizată de Bogdan Albulescu.
– 21.00-21.20 – Lectură publică din Eugenia de Lionel Duroy realizată de Eliza Păuna.
Cei mai frumoși ani din viața lui Anton de Norris von SchirachDupă zece ani petrecuți în Rusia, Norris von Schirach documentează în primul său roman, primit cu entuziasm de critică și de publicul cititor german, traumele și excesele anilor ’90 din această țară.
Când lui Anton, un personaj romantic de treizeci și doi de ani, îndrăgostit de marea cultură rusă, i se ivește ocazia de a pleca la Moscova, nu stă prea mult pe gânduri și acceptă un job la o firmă de comerț a unui neamț. Se avântă în haosul Rusiei postsovietice în căutarea unei anume lejerități existențiale pe care simte că a pierdut-o în Germania natală. Anton nu are convingeri politice, nu-și pune nici prea multe probleme de moralitate și adoră traiul libertin. Moscova anilor ’90 îi oferă din plin tot ce-și dorește: femei frumoase, răgaz pentru cultură și, firește, mulți bani. Ajunge în cercurile elitei moscovite, intră în anturajul unor oligarhi, petrece cu artiști și intelectuali fini, merge la concerte, unde o dată îl întâlnește chiar pe Soljenițîn, se avântă pe baricade în timpul puciului împotriva lui Elțin, îndrăgostit fiind de Tania, călătorește în Siberia, găsește alinare în brațele unei coafeze într-un oraș uitat de lume, învață să mituiască funcționari corupți și să se ferească de foști KGB-iști. Dar în iarna lui 1999, când Putin pășește pe scena politică, trebuie să se decidă dacă să colaboreze cu FSB-ul sau să părăsească dulcele său trai moscovit.
„Anii ’90 sunt definiți în Rusia în moduri foarte diferite: de la «libertate absolută» la «haos total». Oricât ar părea de ciudat, aceste aprecieri extreme au temeiurile lor. Ajungând la Moscova, germanul Anton descoperă din proprie experiență cât de fragilă este granița dintre libertate și haos. Această carte este pentru cei cărora le plac aventurile captivante, descrierile vii și, nu în ultimul rând, umorul, care în Cei mai frumoși ani din viața lui Anton combină spiritul năstrușnic rusesc cu rigoarea germană. “ – Evgheni Vodolazkin
Urmărește mesajul transmis de Norris von Schirach cititorilor români cu ocazia apariției romanului Cei mai frumoși ani din viața lui Anton în colecția „Raftul Denisei“ aici.
Norris von Schirach s-a născut în 1963 la München. A studiat științele sociale și economia la Universitatea din Konstanz, perioadă în care a lucrat pentru Lloyd’s la Londra și la New York. După terminarea studiilor a lucrat în domeniul comerțului cu materii prime, mai întâi zece ani în Rusia, apoi în Kazahstan și Australia. Cei mai frumoși ani din viața lui Anton (Blasse Helden / Eroi palizi; Humanitas Fiction, 2021) este primul său roman, apărut la Knaus Verlag în 2018 sub pseudonimul Arthur Isarin. Versiunea spaniolă, Los mejores años: una cronica rusa, a fost publicată în 2019. Cel de-al doilea roman al său, Der Schneeleopard (Leopardul alb), va apărea la Penguin Random House în 2022. În prezent, Norris von Schirach trăiește și scrie la București.
Eugenia de Lionel Duroy: Un roman răvășitor despre România anilor 1930–1940, inspirat de Jurnalul lui Mihail Sebastian.
O ambițioasă frescă a României anilor 1930–1940, Eugenia este un roman vibrant, scris pe mai multe niveluri, în care ficțiunea și realitatea se împletesc pentru a pune sub lupă originea urii și a violenței și, nu în ultimul rând, uimitoarea rezistență a celui mai fragil dintre sentimente – dragostea. Articulându-se în jurul Jurnalului lui Mihail Sebastian, povestea de iubire imaginată de Lionel Duroy ocolește judecățile definitive, dar nu și întrebările dureroase. În 2019, cărții i-a fost acordat Premiul Anaïs Nin.
La mijlocul anilor 1930, după ce-l cunoaște la Iași în condiții dramatice, tânăra Eugenia Rădulescu se îndrăgostește de Mihail Sebastian, pe care-l va reîntâlni la București după terminarea studiilor. Povestea lor, peste care plutește mereu umbra actriței Leni Caler și a deziluziilor lui Sebastian, echivalează cu o trezire a conștiinței: din spectatoare indiferentă la antisemitismul crescând din țară, Eugenia va deveni un martor plin de revoltă al pogromului de la Iași și al zguduitoarelor schimbări politice din România, hotărâtă fiind să-l protejeze cu orice preț pe bărbatul iubit. Nu reușește să-l apere însă de destinul implacabil, căci pe 29 mai 1945 scriitorul este lovit de un camion. Pentru a-și desluși rădăcinile răului, după moartea lui Sebastian, Eugenia scrie atât istoria legăturii lor, cât și cronica unei lumi dezlănțuite.
Urmărește booktrailer-ul romanului Eugenia de Lionel Duroy realizat de Editura Humanitas Fiction aici.
Lionel Duroy, pe numele său complet Lionel Duroy de Suduiraut, scriitor și jurnalist, s-a născut în 1949 la Bizerte, în Tunisia. A făcut diverse meserii înainte de a fi cunoscut ca reporter pentru Libération și L’Evénement du jeudi. După apariția primului său roman, Priez pour nous (1990) și ecranizarea cu succes a acestuia, s-a consacrat exclusiv scrisului. De-a lungul timpului, a colaborat la scrierea a numeroase biografii ale unor personalități artistice franceze, semnând alături de acestea (Nicolas Vanier, Sylvie Vartan, Mireille Darc etc). Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără Comme des héros (1996), Des hommes éblouissants (1997), Trois couples en quête d’orages (2000) – de asemenea adaptat pentru marele ecran –, Le Cahier de Turin (2003), Écrire (2005), Le Chagrin (2010), pentru care i-a fost acordat Prix Marcel Pagnol în același an, L’Hiver des hommes (2012), pentru care a primit Prix Renaudot des lycéens în 2012 și Prix Joseph Kessel în 2013. Publicat în 2018, Eugenia (Humanitas Fiction, 2019) este cel de-al șaptesprezecelea său roman, pentru care în 2019 i-a fost acordat Prix Anaïs-Nin. Tot în 2019 Lionel Duroy publică romanul Nous étions nés pour être heureux.