„Naziștii Și Drogurile. Senzații Tari În Al Treilea Reich”, de Norman Ohler, în colecția Corint Istorie

Bestseller-ul The New York Times publicat în 30 de țări apare în colecția   Corint Istorie, în traducerea Irinei Cristescu. O lucrare riguros documentată pe care s-a bazat documentarul Nazi Junkies (2019), în regia lui Christian Huleu.

„Hitler a fost singurul șef de stat din lume care lua săptămânal între 120 și 150 de pastile și între 8 și 10 injecții medicamentoase.

Cartea Naziștii și drogurile. Senzații tari în al Treilea Reich este disponibilă aici: https://www.edituracorint.ro/nazistii-si-drogurile-senzatii-tari-in-al-treilea-reich.html

Hormoni, steroizi, cocaină, morfină sau Eukodal: un Hitler propovăitor al vieții în abstinență, dependent de seringă? Pentru a ști răspunsul, ar trebui să-l descoperim pe Theodor Morell, „medicul rotofei, cu haina cafenie de gabardină” care, odată cu toamna anului 1941, capată un rol și mai important în viața Führer-ului. Doctorul lui personal ar putea fi un posibil con de umbră în cercetarea de până acum. Este opinia scriitorului de romane Norman Ohler, care, în această carte de non-ficțiune, face tranziția spre lucrări de istorie, combinând avantajul unei vaste colecții de documente rare, pe care le scoate acum la iveală, cu măiestria descrierii personajelor istorice.

„La 30 aprilie 1945, în jurul orei 15.30, Pacientul A s-a stins din viață așa cum a trăit, evitând realitatea, supradozat cu un cocktail toxic, eșuând să își îndeplinească obiectivul său de a cufunda lumea într-o beție totală (…)”, scrie autorul conturând, pe parcursul cărții, portretul unui dictator toxicoman care avea nevoia de a se desprinde de realitate pentru a conduce poporul german.

MESAJUL AUTORULUI NORMAN OHLER PENTRU PUBLICUL DIN ROMÂNIA

A fost Germania nazistă mobilizată cu ajutorul drogurilor? Naziștii propovăduiau puritatea fizică și morală, dar, după spusele lui Norman Ohler, cel de-al Treilea Reich era suprasaturat de droguri. Înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania era o mare putere în domeniul farmaceutic, iar companii precum Merck, Bayer sau Temmler purificau sau produceau și vindeau în cantități industriale cocaină, opioide și, mai presus de toate, metamfetamina. Acest din urmă drog ajunsese să fie consumat de toată lumea, de la muncitori și gospodine până la medici și militari. De fapt, soldații primeau în mod regulat rații de metamfetamină, căci substanța psihotropă le sporea energia și capacitatea de concentrare, le alunga spaimele și îi făcea să se simtă invincibili. Și, cu toate că narcoticele singure nu pot fi o explicație suficientă pentru teoriile rasiale toxice ale naziștilor sau pentru deslușirea tuturor evenimentelor războiului, incredibila cercetare a lui Ohler demonstrează că, fără a lua în considerare consumul de droguri, nu vom înțelege niciodată pe deplin istoria celui de-al Treilea Reich.

Descoperă aici un fragment din cartea Naziștii și drogurile. Senzații tari din al Treilea Reich de Norman Ohler.


NORMAN OHLER (n. 1970) este un jurnalist, scenarist și scriitor german care a colaborat cu cele mai importante publicații germane. A scris, împreună cu Wim Wenders, scenariul filmului Palermo Shooting (2008). Dintre romanele sale amintim: Die Quotenmaschine (1998), Mitte (2001), Ponte City (2003) și Die Gleichung des Lebens (2017). Prima sa lucrare de istorie, Der totale Rausch: Drogen im Dritten Reich (2015) (pe care Editura Corint o propune cititorilor săi cu titlul Naziștii și drogurile. Senzații tari în al Treilea Reich) este un bestseller internațional, iar cea de-a doua, Harro & Libertas. Eine Geschichte von Liebe unde Widerstand (2019) a fost deja tradusă în limba engleză.