John T Miller, un poet al neuitării

Știați ca actorul Bud Spencer, simpaticul comisar Piedone, a scris o carte de aforisme filosofice? Nici el nu știa acest lucru. Este o invenție a lui Ioan T Morar, care a publicat o parte din ele în presa literară din perioada comunistă, scrise de el însuși.

Un fake news impecabil construit. Unul dintr-o serie uluitoare, povestite în cartea Fake news în Epoca de Aur. O carte care pare sa fie inventată, dar este reală.

Ioan T Morar a mai inventat o carte a secretarului lui Julio Iglesias, cu scrisori de la admiratoarele sale. S-au bucurat de un asemenea succes, ca a scris și o a doua serie. Practic o colecție de mici telenovele.

A mai inventat poeți din lumea întreagă, de toate vârstele și culorile. Dar a scris și poezii false de Brecht sau Neruda.

O farsa teribilă a fost un grup de poezii atribuite lui Cassius Clay, proaspăt devenit Muhammad Ali. Acestea au beneficiat de o cronica elogioasă din partea lui Tomozei și au fost preluate de presa sportivă.

Cum de a reușit sa facă asta, timp de foarte multi ani? Speculând lipsa de informație din epocă, dar și având grijă sa folosească mesaje imposibil de refuzat de către cenzură. Adăugând elemente foarte plauzibile, de exemplu interviuri care anunțau apariția volumelor false, din care “traducea”. Câteodată sub nume false sau de împrumut. Fals traducător al unor opere false. Și grație unui talent literar extraordinar, care îi permitea să intre în pielea personajelor sale, transformate în creatori.

Cel mai simpatic poet inventat este americanul John T Miller. Nu a observat nimeni traducerea numelui său.

Rezistența prin umor pe care a practicat-o scriitorul, cu ajutorul câtorva prieteni, nu are pretenția dizidenței. Deși a fost periculoasă. A fost o formă personală de salvare, care a funcționat. Atât. Este o modestie reconfortantă și onestă în tonul autorului.

Acest volum are și o valoare terapeutică. Găsim în paginile sale mizeria morală a celor care își turnau prietenii și colegii. Mereu contra unor avantaje. Mitul “toți colaboram, nu aveai ce face” este impecabil deconstruit.

De asemenea, o alta gogomănie a nostalgicilor, celebrele construcții făcute de Ceaușescu personal, cum ar fi fost Metroul. În carte găsim suferința din spatele propagandei, care cu timpul se uită, din păcate. Volumul acesta este, în primul rând, un aide-mémoire, un document extraordinar al unei Epoci de Aur fals, spoit pe arama topită din sufletele oamenilor care și-au apărat libertatea. Și bătută în monede calpe de cei care s-au vândut fără nici o remușcare. Și care după Revoluție și-au văzut nestingheriți de treburi, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Cartea domnului Morar este o recomandare de lectura pentru cei care au trăit Epoca de Aur. Un document al neuitării. Dar și pentru cei tineri, care știu prea puțin despre acea perioadă și sunt asaltați de un nou comunism, care este surprinzător de seducător în rândurile lor.

În plus, cartea este o lectura foarte plăcută. John T Miller scrie alert si agreabil, parca ii ești alături în toate aceste aventuri. Citiți, o sa va placă. Reiterez că volumul este real.


Ciprian Apetrei este profesor de filosofie și jurnalist, stabilit în Franța. Ca orice ploieștean, este pasionat de politică. Colaborează cu mai multe publicații din România. Fondator al platformelor independende de jurnalism Marginalia și RoZoom Press. Este autorul volumului de povestiri L’Homme à sa fenêtre. Iubitor de fotografie.