Literatură română la Editura Polirom: noi titluri în librării

Polirom deschide toamna 2021 cu o ofertă bogată de literatură română contemporană. Noi titluri semnate de cîteva dintre cele mai îndrăgite și mai apreciate voci ale literaturii autohtone de astăzi se găsesc deja în librării sau vor fi disponibile pînă la finalul lunii septembrie.

  • În librării

Amor intellectualis. Romanul unei educații,Ion Vianu

Ediție cartonată

Amor intellectualis. Romanul unei educații deschide, împreună cu volumul de eseuri Frumusețea va mîntui lumea și alte eseuri (ediţie revăzută şi adăugită), cel mai recent proiect editorial Polirom: Seria de autor Ion Vianu.

Premiul „Cartea anului 2010”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundației Anonimul • Premiul pentru Eseu, memorialistică, publicistică al revistei Observator cultural pe anul 2010 • Premiul special al ediției 2011 a Premiilor USR

„Romanul unei educații”, cum îl subintitulează autorul, Amor intellectualis relatează povestea unei maturizări intelectuale și sentimentale pe fundalul unei epoci tulburi, cea a instaurării și consolidării regimului comunist. Adolescența eroului îndeosebi, cu inițierile ei – primele experiențe erotice, căutările intelectuale, tensiunea dintre spiritual și trupesc –, prilejuiește pagini pe cît de savuroase prin pitorescul lor, pe atît de convingătoare prin franchețe.

Ieșirea din Pustie, Eugen Uricaru

Colecția „Fiction Ltd.”

Republica Populară Română, cu granițele temporale situate între momentul abdicării forțate a Regelui Mihai I și moartea liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, este cadrul în care Costi Condurat, un tînăr cu un bagaj impresionant de lecturi și o memorie remarcabilă, ajunge să se maturizeze. El reprezintă un punct de legătură între generația care regretă România veche, cu sens, acum dispărută, și noul „Repere”, care lucrează la construirea socialismului și se asigură că toți dușmanii poporului sînt înlăturați. Diversele personaje cu care interacționează băiatul și toate relațiile ce se ramifică pornind de la aceste personaje îl ajută pe Costi – și totodată pe cititor – să descopere și să înțeleagă dedesubturile istoriei dincolo de informațiile din manualele aprobate de Partid.

Tatăl meu la izolare, Cristian Teodorescu

Colecția „Fiction Ltd.”

Un orășel din Dobrogea, un inginer chimist, fost țărănist, care încearcă să se pună la adăpost de epurările comuniste, o fată frumoasă, casieră la Alimentara locală, fiica unui fost cîrciumar, un stigmat de neșters în toiul obsedantului deceniu. O poveste desprinsă din cartea-fenomen Medgidia, orașul de apoi, o poveste de dragoste improbabilă, cu un destin inevitabil, marcată atît de sprijinul celor care au reușit să își depășească frica și să își păstreze bunătatea, cît și de trădări dureroase. Tatăl meu la izolare este un roman cu o imensă încărcătură emoțională și o perspectivă nouă asupra coliziunii micilor istorii cu istoria mare.

Noaptea plec, noapte mă-ntorc, Florin Lăzărescu

Colecția „Fiction Ltd.”

„După șase ani de la ultima sa carte, Florin Lăzărescu revine cu un roman superb, greu de egalat ca asceză stilistică, cu o voce matură, detașată, absolut unică. Asemeni unui fotograf nostalgic, naratorul restaurează negativul unei vieți mărunte, dramatice și emoționante prin simplitatea ei. Într-o dimineață, Pavel hrănește găinile și se urcă în tren… O singură zi și două sute de pagini în care personajele par să vorbească despre nimicuri, scot bani de la bancomat, se ceartă, fumează, se împacă sînt suficiente pentru a face radiografia completă a unei generații și a unei țări. După Noaptea plec, noaptea mă-ntorc, Lăzărescu poate să tacă încă șase ani.” (Tatiana Țîbuleac)

KIWI, 2021. Antologia de proză scurtă SOSIRI / PLECĂRI, Marius Chivu (coord.)

„Cele optsprezece povestiri ale acestor autori atît de diferiţi evoluează, cum v-aţi aștepta, pe un vast spectru al genurilor: de la evocarea nostalgică și confesiunea autoironică, prin realismul comportamental și conversaţional, pînă la fabula religioasă, istoria alternativă și distopia SF. Povestirile au dialoguri extinse și creează atmosferă, au umor și absurd, senzualitate și violenţă, fantezie și paranormal, morală politică, tîlc ideologic, iconoclasm.” (Marius Chivu)

Antologia cuprinde texte semnate de: Ada Aitonean, Aron Biro, Adriana Bittel, Isabela Brănescu, Ruxandra Burcescu, Bianca Dragomir, Andrei Dumitrescu, Tudor Ganea, Simona Goşu, Ana Irina Lupu, Gabriel Florin Macsim, Marin Mălaicu-Hondrari, Ilinca Mănescu, Răzvan Petrescu, Ion Pleşa, Iulian Popa, Bogdan-Alexandru Stănescu, Cristina Ştefan.

Facebook.com/antologiakiwi • Instagram.com/antologia_kiwi

Clovnul, Iulian Ciocan

Colecția „Ego. Proză”

„Latura burlescă a Răului la concurență cu derizoriul, din care se naște angoasa, este specialitatea lui Iulian Ciocan, căpătînd noi înfățișări prin interpretarea mitului faustic, cu toate avatarurile sale rusești, în Moldova eternă, în Chișinăul cunoscutului primar Denis Cartof: rolul lui Mefisto este jucat de un Clovn dispus să cumpere păcate de la amatori, iar Cimpanzeul sau Marele Oligarh, alias Coordonatorul guvernării, poate fi o altă grimasă a Clovnului. Nu există însă redempțiune, cerurile nu se deschid decît pentru a mai lăsa să treacă cîte un stol de ciori, invadînd încet, în ralanti, dar sigur, întreaga metropolă. Cîți dintre muritori sînt pregătiți?” (Dan Gulea)

Exerciții de liniște, Cezar Amariei

Colecția „Ego. Proză”

„Cezar Amariei își construiește orice poveste privind-o din toate părțile, cunoscîndu-i toate cotloanele, cîntărește pînă și laptele supt de la mamă de fiecare personaj, fotografiază cu precizie fiecare colț de stradă, asamblează din piese de lego decorul acțiunii. Știe perfect ce urmează să spună. De aceea, ca un profesionist, apasă pe cuvintele care sună adecvat, firesc, natural – dar care au o forță miraculoasă de impact. Fiecare povestire din volum are un punct din care încetează să fie o simplă relatare. În capul cititorului se face lumină brusc cînd înțelegerea și sensul evenimentelor se coagulează la un colț de frază. Brusc, textul devine și al cititorului, personajele i se așază în brațe, iar autorul, ascuns între rînduri, își freacă mîinile, mulțumit.” (Florin Iaru)

Fata de pe Drumul Mătăsii, Liviu Surugiu

Colecția „Ego. Proză”

Pentru Liviu Surugiu, realismul magic și fantasticul sînt doar două dintre multele încăperi ale inimii sale. Ajuns la vîrsta de cincizeci de ani, autorul simte că are ce să ne spună. Încă ancorat în ficțiunea speculativă care l-a urmărit de-a lungul primelor șapte volume, în Fata de pe Drumul Mătăsii Surugiu strecoară elemente autobiografice, începînd din primul text, povestea fantastică, dar adevărată a dramei părinților săi. Poveste după poveste, scriitorul ne duce ușor spre alte zone, tot mai depărtate de granițele pămîntescului, pe care visele nu ne lasă să le părăsim, pînă la ultima pagină, unde se întoarce la eterna problemă a existenței.

În curînd, în librării

Fragmente de tăcere. Poeme și alte texte postume. Cu desenele autorului, Alex. Leo Șerban

Ediție îngrijită de Iris Spiridon

„Am găsit la tine povești de iubire stranii între pianiste geniale și discipoli tineri și un cimitir cu animale (dar mai vesel și mai abstract ca al lui Stephen King) și un motan răzbunător implicat într-o intrigă polițistă, dar am rămas cu întrebarea: cine ar suspecta o pisică? Și o meditatoare în deux-pièces care inventează povești de groază cu prințese sadice pentru copii perverși care pictează ceea ce aud. Apoi, o iubire de tinerețe între un măcelar și o fată bogată, o scenă de la Ierusalim cu un falus uriaș, pe Șeherezada care este ucisă după prima noapte și crime la bibliotecă dedicate lui Julien Green, dar numai după miezul nopții. Am găsit și prețioasele tale liste cu scriitori preferați și detestați…” (Iris Spiridon)

Mă găsești cînd vrei, Lavinia Braniște

Colecția „Ego. Proză”

Într-un aeroport se întîlnesc un bărbat și o femeie care descoperă, întîmplător, că au aceeași destinație. După călătorie, scînteia atracției pe care au simțit-o unul față de celălalt îi împinge rapid într-o relație intensă, dar în scurt timp apar și problemele. Este o relație din care ea va evada de cîteva ori, iar el o va aduce înapoi de fiecare dată, făcînd-o încetul cu încetul să devină dependentă de el. Însă cum ar putea să funcționeze lucrurile între un bărbat atît de sigur pe el și învăluit în mister, ce pare să vină de nicăieri, și o femeie ce poartă mereu cu sine eșecul tuturor relațiilor la care a fost martoră, începînd cu cea a părinților ei?

Urmuz. Cei dintîi trăsniți, Alexandru Vakulovski

Colecția „Biografii romanțate”

„S-a aplecat și a descleștat revolverul din mîna dreaptă a cadavrului. Era un STM. A notat în carnețel. Glonțul intrase în tîmpla dreaptă. A notat și asta, că la periferia Bucureștiului unii mai reușesc să-și bage cu dreapta cîteva gloanțe în tâmpla stîngă. – Cine ești tu? a întrebat și, văzînd că măturătorii deschid gurile, a continuat: Cărați-vă, deocamdată. Îmbrăcat binișor, a scris. Pene gri cu dungi albe. Pălărie maron. Hai să ne prezentăm. Comisarul a început să buzunărească cadavrul. I-a scos din buzunare mai multe hîrtii, chei, un ceas aurit fără capac, carnețele, o chitanță, un portmoneu cu 943 de lei. Nouă sute patruzeci și trei lei, a notat și s-a uitat cu ciudă spre Bufet. A desfăcut scrisoarea.”