Întâlnire #online cu scriitorul Norris von Schirach și lansarea romanului Cei mai frumoși ani din viața lui Anton

Miercuri, 12 mai, ora 18.30 vă invităm să vizionați online întâlnirea cu scriitorul german Norris von Schirach, prilejuită de lansarea romanului Cei mai frumoși ani din viața lui Anton , recent apărut în traducerea lui Victor Scoradeț în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu. După zece ani petrecuți în Rusia, Norris von Schirach documentează în prima sa carte, primită cu entuziasm de critică și de publicul cititor german, traumele și excesele anilor ’90 din această țară.

Participă, alături de autor: Joachim Umlauf, director Goethe-Institut România, Simona Kessler, agent literar și Victor Scoradeț, traducătorul romanului. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

„Anii ’90 sunt definiți în Rusia în moduri foarte diferite: de la «libertate absolută» la «haos total». Oricât ar părea de ciudat, aceste aprecieri extreme au temeiurile lor. Ajungând la Moscova, germanul Anton descoperă din proprie experiență cât de fragilă este granița dintre libertate și haos. Această carte este pentru cei cărora le plac aventurile captivante, descrierile vii și, nu în ultimul rând, umorul, care în Cei mai frumoși ani din viața lui Anton combină spiritul năstrușnic rusesc cu rigoarea germană. “ – Evgheni Vodolazkin

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Goethe-Institut România și va fi transmis pe pagina de noastră de Facebook – Humanitas Fiction – și pe #HumanitasYouTube: . Înregistrările audio vor fi ulterior disponibile pe #HumanitasSoundcloud: .

Când lui Anton, un personaj romantic de treizeci și doi de ani, îndrăgostit de marea cultură rusă, i se ivește ocazia de a pleca la Moscova, nu stă prea mult pe gânduri și acceptă un job la o firmă de comerț a unui neamț. Se avântă în haosul Rusiei postsovietice în căutarea unei anume lejerități existențiale pe care simte că a pierdut-o în Germania natală. Anton nu are convingeri politice, nu-și pune nici prea multe probleme de moralitate și adoră traiul libertin. Moscova anilor ’90 îi oferă din plin tot ce-și dorește: femei frumoase, răgaz pentru cultură și, firește, mulți bani. Ajunge în cercurile elitei moscovite, intră în anturajul unor oligarhi, petrece cu artiști și intelectuali fini, merge la concerte, unde o dată îl întâlnește chiar pe Soljenițîn, se avântă pe baricade în timpul puciului împotriva lui Elțin, îndrăgostit fiind de Tania, călătorește în Siberia, găsește alinare în brațele unei coafeze într-un oraș uitat de lume, învață să mituiască funcționari corupți și să se ferească de foști KGB-iști. Dar în iarna lui 1999, când Putin pășește pe scena politică, trebuie să se decidă  dacă să colaboreze cu FSB-ul sau să părăsească dulcele său trai moscovit.

„Când povestește despre un concert al lui Rostropovici dat la Conservator în cinstea prietenului său Aleksandr Soljenițîn, despre întâlnirea de afaceri a lui Anton la un spectacol al Pinei Bausch și despre condițiile de muncă din minele din Siberia – prin toate acestea, Norris von Schirach ne face înțeleasă o lume  care se îndreaptă inexorabil spre ceea ce continuă să fie astăzi: regimul lui Putin.“ – Julia Encke, Frankfurter Allgemeine Zeitung

„O proză de o frumusețe bizară, puternică și emoționantă, care îi poartă pe cititori într-o călătorie de neuitat, într-o lume fascinantă.“ – New Books in Germană

Urmărește mesajul transmis de Norris von Schirach cititorilor români cu ocazia apariției romanului Cei mai frumoși ani din viața lui Anton în colecția „Raftul Denisei“ aici.


Norris von Schirach s-a născut în 1963 la München. A studiat științele sociale și economia la Universitatea din Konstanz, perioadă în care a lucrat pentru Lloyd’s la Londra și la New York. După  terminarea studiilor a lucrat în domeniul comerțului cu materii prime, mai întâi zece ani în Rusia, apoi în Kazahstan și Australia. Cei mai frumoși ani din viața lui Anton (Blasse Helden; Humanitas Fiction, 2021) este primul său roman, apărut la Knaus Verlag în 2018 sub pseudonimul Arthur Isarin. Versiunea spaniolă, Los mejores años: una cronica rusa, a fost publicată în 2019. Cel de-al doilea roman al său,  Der Schneeleopard (Leopardul alb), va apărea la Penguin Random House în 2022. În prezent, Norris von Schirach trăiește și scrie la București.

Romanul Cei mai frumoși ani din viața lui Anton de Norris von Schirach este recomandat de Literomania și de  Radio România Cultural.