Festivalul de idei unSettled, dedicat comemorării Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Sighetu Marmației (13-15 septembrie 2020)

Zilele trecute a avut loc la Sighet Festivalul de idei unSettled (Freedom House România), dedicat comemorării Victimelor Comunismului și al Rezistenței, care a reunit 20 de studenți din toată țara. Printre lectorii acestui eveniment – alături de care am avut onoarea să particip – au fost Ana Blandiana și Ioana Boca (Fundația Academia Civică), Vlad Muresan, Manuela Marin, Cristina Guseth (Director Freedom House România). Moderator – Sabina Fati.
Fotografiile sunt din muzeu – celula în care a murit Iuliu Maniu.

În perioada 10-13 Septembrie 2020, Freedom House România a organizat Festivalul de Idei unSettled, la Sighetu Marmației. Festivalul este dedicat comemorării Victimelor Comunismului și al Rezistenței și a reunit 20 de studenți din toată țara. Printre vorbitorii de la festival s-au regăsit nume ca Ana Blandiana, Cristina Guseth, Ioana Boca, Sabina Fati, Vlad Mureșan, Simona Preda. Dintre temele abordate menționăm: Genealogia ideii totalitare, Practicile politice în comunismul românesc și represiunea, Instrumentalizarea istoriei și a literaturii. Cultul personalității, Mitologia comunistă, Capitalul social în România de astăzi, Implicarea civică. Opoziția față de regim vs. lipsa de implicare socială, Cât va mai dura postcomunismul?

Activitățile au inclus dezbateri, ateliere artistice, proiecții de film, vizite de studiu și sesiuni de tip bibliotecă vie cu oameni care au trăit vicisitudinile comunismului. N.B. Proiectul a fost adaptat exigențelor dictate de Covid19, modificându-și, astfel, perioada desfășurării, iar cei 150 de participanți au fost repartizați în mai multe serii, în loc de două. Evenimentul este disponibil pe platformele online: Bursele unSettled și Freedom House România.

https://www.facebook.com/burseleunsettled/videos/662424667812881/