Editura Polirom vă invită să citiți un fragment din volumul „Sunt prețul libertății voastre”, semnat de Mila, o adolescentă de 16 ani, care a readus în discuţie problema blasfemiei în Franţa (fragment)

La 16 ani, hărţuită pe reţelele de socializare pentru libertatea de gândire, de a alege, precum şi, în general, pentru felul ei de a fi, o liceană ripostează criticând islamul şi ridiculizându-l pe Profet. Din acea zi din ianuarie 2020, viaţa Milei devine un coşmar: în câteva ore, primeşte mii de ameninţări cu moartea, tortura şi violul din lumea întreagă, dar şi din propria şcoală. Şi astfel, este silită să trăiască ascunsă, sub protecţia poliţiei, prizonieră în propria ţară – un stat care este totuşi secular. Pentru ea, s-a terminat cu şcoala, cu prietenii, cu râsetele şi lipsa de griji. Astăzi, Mila povesteşte prin ce a trecut. Descrie violenţa acestor vremuri intoxicate de reţelele de socializare, îşi denunţă călăii protejaţi de anonimatul oferit de internet şi îşi îndeamnă ţara să aibă tăria şi curajul de a lupta pentru principiile pe care s-a clădit.

Fragment

Provoci şi pe urmă faci pe victima rahat împuţit

În fiecare zi, ne ducem la poliţie să depunem plângere pentru aceleaşi fapte, aceleaşi delicte comise de mii de persoane care au în comun ura.

Oamenii stau la pândă. Totul şi nimic pot să capete amploare. Acum se poate transforma în dramă o ştire care nici măcar nu mă priveşte.

Am fost comparată cu Freeze Corleone, care a spus clar în noul lui album că „i se rupe” de genocidul evreilor.

Vin înfipt ca Adolf Hitler

Mi se rupe oricând de Holocaust.

Poporul de inculţi s‑a indignat când a aflat că rapperul a fost părăsit de casa de discuri şi dat în judecată pentru afirmaţiile antisemite şi n‑a găsit altceva mai bun de făcut pentru a‑şi vărsa imensa nemulţumire decât să mă atace direct.

Când un rapper vorbeşte despre evrei într‑o piesă este cenzurat, dar când o putoare ordinară islamofobă îi insultă pe musulmani e libertate de expresie.

Libertate de expresie atunci când îţi convine.

Şi acelaşi scandal când rapperul francez Koba LaD l‑a felicitat pe Snapchat pe un tată care şi‑a omorât fiul de 17 ani fiindcă era homosexual.

Bravo ţie!

Atacat pentru cuvintele lui criminale, Koba LaD a replicat:

Bun, văd că asta începe să stârnească polemică, nu sunt homofob nu văd de ce vă înfierbântaţi bulangiilor.

Din fericire, în zilele următoare artistul s‑a văzut scos din programul a numeroase festivaluri, iar conturile de pe reţelele de socializare i‑au fost suspendate temporar. Koba LaD a revenit în cele din urmă asupra afirmaţiilor sale, spunând că acel „Bravo ţie!” nu a fost intenţionat, şi a făcut un filmuleţ în care din nou nu‑şi recunoaşte homofobia.

Această mentalitate nu e nouă, dar mă sperii de fiecare dată când văd că sunt atât de mulţi oameni din generaţia mea care gândesc astfel.

Prea mulţi duc o luptă greşită şi dezvoltă neobosit un curent de gândire detestabil.

Astăzi nu mai avem dreptul să luăm în râs, să criticăm sau să insultăm religiile, nici chiar atunci când sunt intolerante, sexiste şi homofobe.

Eşti „rasist” când critici islamul.

Da, aţi citit foarte bine. Insulta adusă unei religii ar fi rasism. Ei bine, nu!

O tânără de 16 ani merită să fie hărţuită şi torturată fiindcă ia în râs o entitate care nu există, dar un rapper cunoscut va primi în principal aprecieri pentru că s‑a bucurat de uciderea unui adolescent homosexual. Aceasta ar fi noua definiţie a libertăţii de expresie, potrivit tineretului francez.

Facem parte dintr‑o generaţie care pretinde că e deschisă la minte şi că vrea să distrugă tabuurile, dar nu face decât să creeze altele noi, prin idei lipsite de fundament care s‑au răspândit ca o pandemie.

Iată‑ne într‑o dictatură a gândirii consolidată de adolescenţi.


Mila s-a născut în departamentul francez Isère. În momentul când a izbucnit „scandalul Mila” (18 ianuarie 2020), avea 16 ani şi era elevă la liceul Léonard de Vinci din Villefontaine. În prezent, trăieşte împreună cu părinţii ei sub protecţia poliţiei.