Ce părere aveți ? Împăratul sau Wang-Fo ?

Una din cele mai frumoase nuvele scrise vreodată este Povestea lui Wang-Fo, de Marguerite Yourcenar. Un pictor ascet și călător, care își dona pânzele în schimbul unei mese oricât de frugale.

În tablourile sale lumea se vedea așa cum este și așa cum nu este. Pictorul vedea culori nemaivăzute, dar care deveneau cumva inteligibile celor care le priveau. Că și cum le-ar fi împrumutat o pereche de ochelari fermecați, cu care puteau trece în altă lume.

De aici urmă să i se tragă sfârșitul. Împăratul a poruncit să fie orbit și să i se rupă mâna dreaptă, că să nu mai poată picta. O pedeapsă crudă, pentru  a se simțea înșelat. Crescuse în singurătate, înconjurat doar de tablouri ale lui Wang-Fo. Cursul său de geografie.

Când a ieșit din palat și a văzut lumea așa cum este cu adevărat, a fost foarte dezamăgit. Și această rană nu s-a închis niciodată. De aceea a cerut pedepsirea pictorului. Că un înșelător, care folosește artă pentru a deforma realitatea.

Cam aceeași părere avea și Platon, care consideră că artă este imitarea imitării realității. Și nu îi găsea nici un loc de cinste în Cetatea pe care o visa.

Rousseau spunea, dimpotrivă, că imaginația este cel mai bun prieten al omului. Suntem fericiți în momentul dorinței, care își îmbracă obiectul sau persoană în haina fermecată a imaginației. În această tensiune suntem cu adevărat în viață.

Depășim astfel frustrarea și dezamăgirea, celor două mari piedici în pe care le punem siguri pe drumul  fericirii, pentru că apoi să ne plângem că ne-am împiedicat de ele.

Doar în această lume merită să trăim, spunea filosoful francez. Care a avut, de altfel, o viață mizerabilă, construită mult mai prost decât cărțile sale.

Wang-Fo termină un ultim tablou pentru împărat și se mută în el, împreună cu singurul său discipol. Curtenii și călăul rămân în apă, în timp ce ei pleacă cu barcă. Să fie asta o victorie ? Rousseau ar fi urcat la bord.

Sau să fi avut dreptate împăratul ? Să fie artă, inclusiv filosofia, o scamatorie, care ne împiedică să cunoaștem lumea ? Ce părere aveți ? Împăratul sau Wang-Fo ?


Ciprian Apetrei este profesor de filosofie și jurnalist, stabilit în Franța. Ca orice ploieștean, este pasionat de politică. Colaborează cu mai multe publicații din România. Fondator al platformelor independende de jurnalism Marginalia și RoZoom Press. Este autorul volumului de povestiri L’Homme à sa fenêtre. Iubitor de fotografie.