Bogdan Suceavă despre „Poetica jocului secund”, de Ion Barbu. Întâlniri cu cititorii

În perioada 31 octombrie-15 noiembrie 2022, scriitorul și matematicianul Bogdan Suceavă va avea mai multe întâlniri cu cititorii, cu prilejul lansării volumului Adâncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund, apărut de curând în colecția „Plural” a Editurii Polirom. Autorul își va întâlni cititorii din Brașov, București, Cluj și Iași.

Mai jos, programul complet de evenimente.

Bogdan Suceavă este primul autor român care a primit Premiul Pólya (2020) al Mathematical Association of America, pentru o lucrare cu un titlu inspirat din opera lui Dan Barbilian: Un iluminism eclectic. Aplicații ale geometriei afine, scrisă împreună cu A. Glesser, M. Rathbun și I.M. Serrano.

„Corpul de idei pe care e construită poetica Jocului secund admite multe legături cu acea parte a matematicilor frecventate de Dan Barbilian în intervalul 1928-1935. Astfel, cele două aspecte nu pot fi separate, ci trebuie gândite împreună. Nu doar că aparțin unor domenii diferite ale creativității umane, dar conțin și idei de profunzime și de o mare dificultate, iar sarcina pe care ne-o asumăm aici e de a aduce lumină asupra conexiunii ce reunește acest câmp de idei. Miza discuției e că abia ținând seama de această dualitate a construcției literare din Joc secund putem înțelege poetica celui mai interesant dintre autorii modernismului românesc, un caz unic și greu repetabil în istoria literaturii. Interpretarea pe care o propunem e motivată de o serie de explicații pe care Barbilian singur le-a dat. Să reamintim acest fragment scris de Barbilian în 1940: «Personal mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși. Specializării strâmte ori tehnicității opace, de dinainte de Erlangen, se substituie un eclectism luminat».” (Bogdan Suceavă)

Bogdan Suceavă s-a născut la 27 septembrie 1969, la Curtea de Argeş. Studii în matematică la Universitatea din Bucureşti (licenţă 1989-1994, master 1994-1995) şi la Michigan State University (doctorat, 1996-2002, sub conducerea profesorului Bang-Yen Chen, cu teza New Riemannian and Kählerian Curvature Invariants and Strongly Minimal Submanifolds). Din august 2002, profesor în Departamentul de Matematică de la California State University, Fullerton, SUA. Lucrări de matematică, cele mai multe de geometrie, apărute, între altele, în Houston Journal of Mathematics, Taiwanese Journal of Mathematics, American Mathematical Monthly, Mathematical Intelligencer, Beiträge zur Algebra und Geometrie, Differential Geometry and Its Applications, Czechoslovak Mathematical Journal, Publicationes Mathematicae, Results in Mathematics, Tsukuba Journal of Mathematics, Notices of the American Mathematical Society, Contemporary Mathematics, Historia Mathematica şi în alte reviste. Editor a trei volume apărute în colecţia Contemporary Mathematics publicată de American Mathematical Society. Autor a două volume de eseuri apărute la Editura Polirom: Memorii din biblioteca ideală (2013) şi Istoria lacunelor (2018). În 2021, un fragment din volumul Istoria lacunelor e publicat de Mathematical Intelligencer, Springer-Verlag. Este unul dintre autorii distinşi cu Premiul Pólya al Mathematical Association of America, pentru o lucrare cu un titlu inspirat din opera lui Dan Barbilian: Un iluminism eclectic. Aplicaţii ale geometriei afine, scrisă împreună cu A. Glesser, M. Rathbun şi I.M. Serrano.

Bogdan Suceavă despre volumul Adâncul acestei calme creste

Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund, Polirom, 2022

Întâlniri cu cititorii

Brașov

Luni, 31 octombrie, ora 18.00

CenaKLUb Tiuk nr. 149, Librăria Humanitas Brașov

(Piața Sfatului nr. 16)

Alături de autor vor vorbi: Romulus Bucur, Mihail Vakulovski

București

Vineri, 4 noiembrie, ora 18.30

Institutul Blecher, Hidden (Doamna Chiajna 26, sect. 3, București)

și live pe FB: facebook.com/InstitutulBlecher

Alături de autor vor vorbi: Octavian Soviany, Claudiu Komartin

Cluj

Marți, 8 noiembrie, ora 18.00

Book Corner Librarium (Str. Eroilor 15, Cluj-Napoca)

Alături de autor vor vorbi: Maria Chiorean, Catinca Zamfir, Valentin Derevlean

Iași

Vineri, 11 noiembrie, ora 17.00

Sala „B.P. Hasdeu”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”

Conferința susținută de Bogdan Suceavă „Adâncul acestei calme creste”

Moderează: Oana Lazăr

București

Marți, 15 noiembrie, ora 19.00

Sala „Perpessicius”, Muzeul Național al Literaturii Române

(Str. Nicolae Crețulescu nr. 8)

Conferința susținută de Bogdan Suceavă „Adâncul acestei calme creste

Urmată de o discuție cu Florina Pîrjol și Ovidiu Șimonca