Spre Vest, cu toate pânzele sus. Valter Cuțitar – „Jurnal de emigrant”
Am citit cartea lui Valter Cuțitar, în tren, la plecarea din Germania, am terminat-o la ajungerea în Danemarca. A căzut de multe ori de pe masă, am reluat de fiecare dată cu plăcere lectura. Așa este și povestea sa, a unui luptător care s-a ridicat de fiecare dată, indiferent de situație și de țară. Se regăsesc în ea mulți emigranți, plecați în lumea largă cu bani puțini, dar cu buzunarele pline de speranțe.
Valer a plecat din România în Spania, unde îl aștepta o parte a familiei, aproape pe jos. S-a oprit de multe ori să caute de lucru, a trecut frontiere legal și ilegal. A trecut și prin aresturi. După o salbă de peripeții în fostele țări iugoslave și în Italia, a reușit să ajungă la capătul drumului. Odată ajuns acolo, a muncit din greu și a înțeles cum se poate trăi corect în Occident. Greu, dar corect. Construcții, agricultură, oriunde a fost nevoie de el. A fost ajutat și a ajutat și el pe alții. Apoi a revenit, fără succes, în România și de acolo în Germania, unde este și astăzi.
Cum a pierdut România aceasta forță de muncă? Dacă, în loc să râdem de „căpșunari”, încercam să înțelegem ce le lipsește acasă, unde am fi fost astăzi?
Valer este acum activist civic, face parte din Diaspora entuziastă care vrea să schimbe România, să aducă acasă bunele practici pe care le-a învățat în Occident. Și aici este loc de dezamăgiri, însă. Viitorul sună bine, dar să răspundă cineva la telefon. Cartea se încheie cu demontarea propagandei ruse, care folosește războiul din Ucraina pentru a manipula emigranții plecați la lucru „afară” împotriva Occidentului, unde locuiesc temporar.
Autorul scrie clar și simplu, cu înțelepciunea celui care știe ce vorbește, care și-a clădit aici o viață cinstita. Este o carte scrisă cu umor și înțelegere față de oamenii cu care s-a întâlnit și de situațiile prin care a trecut. Cartea Jurnal de emigrant este un document al unei epoci pe care România încă nu a înțeles-o. Cu atât mai bine este că avem o asemenea mărturie, care așteaptă să fie ascultată cu atenție. Felicitări pentru curajul povestirii, Valer!
Valter Cuțitar, Jurnal de emigrant, editura Letras, 2022
Ciprian Apetrei este profesor de filosofie și jurnalist, stabilit în Franța. Ca orice ploieștean, este pasionat de politică. Colaborează cu mai multe publicații din România. Fondator al platformelor independende de jurnalism Marginalia și RoZoom Press. Este autorul volumului de povestiri L’Homme à sa fenêtre. Iubitor de fotografie.