Romanul „Vizuina de aur”, de Cătălin Partenie a apărut în limba spaniolă

„La Madriguera este printre cele mai bune opt romane ale acestui sezon.” (Literaturbia)

„Un roman emoționant, plin de umor și care ne vorbește despre puterea eliberatoare a muzicii, chiar și într-o tiranie. E greu de spus ce cusururi are, e aproape o capodoperă.” – (La Razón)

Romanul Vizuina de aur (Polirom, 2020) de Cătălin Partenie a apărut recent la editura spaniolă Impedimenta, în traducerea Laurei Fernández, cu titlul La Madriguera Dorada, şi a fost lansat miercuri, 6 iunie, la Libreria Rafael Alberti, în cadrul Târgului de Carte de la Madrid.

La lansare au participat autorul, Enrique Redel, directorul Editurii Impedimenta, și Juan Suárez, realizatorul emisiunii La libélula, difuzată de Radio 3 (Radio Nacional de España). În deschiderea evenimentului, Cătălin Partenie și Pablo Sangil Pérez au interpretat la chitare electrice piesa El Blues de la Madriguera, compusă de Cătălin Partenie. Printre cei aflați la lansare s-a aflat și scriitorul columbian Hector Abad Faciolince.

Vizuina de aur este laureat al Premiului Traian Olteanu pentru Debut 2020, acordat de Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România, al Premiului Saloanelor Liviu Rebreanu, Concursul Național de Proză Liviu Rebreanu, 2021 și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, 2021.

Bucureşti 1988. Paul este student la Filosofie, are un set de tobe şi un plan secret: vrea să fie exmatriculat şi să se angajeze ca baterist la un restaurant, într-o formaţie. Planul îi reuşeşte, dar lucrurile iau o întorsătură neaşteptată şi Paul îşi face un nou plan.

„Acest roman vorbeşte doar aparent prin cuvinte, adevărata lui limbă este muzica. Cuvintele sunt ca o cortină. Odată ce le deschizi, pe scenă se cântă. Cu personaje celebre, precum libertatea, prietenia, dragostea.” (Peter Kerek)

„După ce am citit Vizuina de Aur, mi-am dat seama că în spatele Cortinei de Fier muzica a avut alt gust şi altă putere.” (Charles King)

„O poveste dulce-amăruie şi foarte emoţionantă despre cum a fost şi cum este.” (Vladimir Mirodan)


Cătălin Partenie predă filosofie la Facultatea de Ştiinţe Politice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A studiat filosofia la universităţile din Bucureşti, Oxford, Heidelberg şi Glasgow. A editat mai multe volume, printre care: Plato: Selected Myths (Oxford World’s Classics, 2004), Plato’s Myths (Cambridge University Press, 2009) şi In Fiction We Trust (Polirom, 2016). Povestirea sa „Gudrun” (scrisă în engleză) a obţinut Honorable Mention la ediţia din 2019 a Concursului Literar Frank McCourt şi a fost publicată în The Southampton Review (New York). The Golden Burrow este primul său roman (scris în engleză); Vizuina de Aur este versiunea acestuia în română. Peter Kerek va regiza la Unteatru o adaptare scenică a romanului scrisă de autor.