Online & live: Macarie Drăgoi, „10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008). Amintiri la capătul dorului”

Marți, 14 decembrie, începând cu ora 18.30, va avea loc conferința „De ce mă simt singur într-o eră a comunicării? Perspective duhovnicești”, susținută de PS Macarie Drăgoi, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, urmată de lansarea volumului 10 ani cu mitropolitul meu, Bartolomeu Anania (1998-2008). Amintiri la capătul dorului, recent apărut la editura Polirom.

Invitați, alături de PS Macarie Drăgoi:

Părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Grigore Ilisei, scriitor și jurnalist

Evenimentul va fi transmis live pe paginile Polirom, ASCOR Iași și Doxologia.

„Mă bucur să văd cum, la un secol de la nașterea și la un deceniu de la plecarea fizică dintre noi, dorul de mitropolitul Bartolomeu este «stins» printr-o serie de evocări. Cea de faţă, a părintelui episcop Macarie, este un exemplu memorial dintre cele mai reușite: firele amintirilor nu se încâlcesc într-un ghem fără noimă, ci se împletesc, ţesând, la un loc, un brocart pe măsura nobleţei celui amintit. De la tânărul seminarist, apoi student teolog, la monahul și arhiereul de azi, râul memoriei curge, se intersectează cu tot felul de afluenţi, face scurte pauze, repornește și se varsă în delta amintirii de obște. Paginile de faţă confirmă și reconfirmă momente importante nu doar din viaţa mitropolitului Bartolomeu, cât mai cu seamă din cea a Bisericii lui Hristos pe care a avut privilegiul și inspiraţia să o slujească. Îi mulţumesc fratelui meu în Duh, părintelui episcop Macarie, că a menţinut cu delicateţe și fidelitate candela memoriei mereu aprinsă, că nu a uitat și nici nu va uita cum, unde și prin cine a deschis ochii în lumina slujirii.” (Radu Preda)


Macarie Drăgoi (la Botez, Marius-Dan), născut la 9 mai 1977 în Căianu Mic, jud. Bistriţa-Năsăud. Absolvent al Facultății de Teologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1996-2000); studii aprofundate, secţia Teologie-Istorie, la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca (2000-2001) şi studii de specializare la universităţile Leeds şi Durham (2004-2005). Doctor în Teologie și în Istorie.A fost secretar al mitropolitului Bartolomeu Anania (1998-2003), redactor la Radio Renaşterea din Cluj-Napoca (1999-2002) şi Radio Reîntregirea din Alba Iulia (2003-2005). În perioada studiilor în Anglia a întemeiat prima parohie românească din nordul Marii Britanii, la Mirfield-Leeds. La 5 martie 2008 a fost ales Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord de către Sfântul Sinod al BOR. În prezent, îi păstorește pe românii ortodocși din Europa de Nord, pentru care a înființat noi parohii cu mai multe biserici proprii și centre cultural-catehetice. A întemeiat Centrul pentru tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, Centrul de pelerinaje „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești” și alte centre social-filantropice. A pus bazele noii reviste eparhiale bilingve Candela Nordului și ale editurii Felicitas, a înființat distincția pentru mireni și clerici „Crucea Nordului” și alte decorații episcopale. În 2010, împreună cu ierarhii și teologii ortodocși din Stockholm, a întemeiat Centrul de Studii Ortodoxe din capitala Suediei, cu o editură proprie, Anastasis. A publicat numeroase studii pe teme teologice, istorice şi etnologice, precum şi articole, recenzii şi interviuri în periodice bisericeşti şi de cultură.