Lansare de carte: „Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989, la București”

Luni, 10 februarie, ora 19.00, la Librăria Cărturești Verona din București (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc lansarea volumului Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989, de Andrei Ursu, Roland O. Thomasson și Madalin Hodor, prefața de Dennis Deletant, recent apărut la Editura Polirom.

Vor vorbi, alături de autori:
General Dan Ioan
Eduard Ursache
Corneliu Vaida

Va modera: George Onofrei

Ziua în care dictatura comunistă a fost înlăturata în România, 22 decembrie 1989, și cele care au urmat stârnesc si astăzi controverse cu privire la ceea ce s-a întâmplat de fapt. O problemă rămasă încă fără răspuns și care alimentează disensiuni între susținătorii diferitelor teorii despre cele petrecute este identitatea teroriștilor care au deschis focul asupra civililor și a militarilor după fuga dictatorului. Andrei Ursu, Roland O. Thomasson si Madalin Hodor analizează rolul jucat de instituțiile de forță ale țării înainte și după căderea regimului comunist, reconstituind momentele-cheie pe baza unor marturii ale celor care s-au aflat in mijlocul Revoluției si a unor documente de arhiva recent descoperite. Cu ajutorul acestora se aduc noi dovezi care, coroborate, susțin ideea ca împușcarea revoluționarilor după 22 decembrie nu a fost „foc fratricid” cauzat de panica si haosul acelor zile, ci urmarea unui scenariu dintr-un plan pus la punct cu câțiva ani înainte. La trei decenii după căderea comunismului, Trăgători și mistificatori aruncă o nouă lumină asupra acelor evenimente sângeroase și face un pas important către aflarea adevăraților vinovați de rănirea și uciderea unor oameni în lupta pentru libertate a românilor.

Andrei Ursu este inginer de software in SUA, cercetător asociat la CNSAS, membru fondator al Fundației „Gheorghe Ursu”. A publicat seria „Cosmetizarea «patriotică» a unui criminal” (contributors.ro, 2017) și studiile „«Cine a tras în noi după 22». Studiu asupra vinovățiilor pentru victimele Revoluției Române din decembrie 1989” (în colab., Noua Revista de Drepturile Omului, 2018) și „«Discernământul politic și juridic» al Securității. Deghizările represiunii în timpul regimului Ceaușescu” (Noua Revista de Drepturile Omului, 2018). Este interesat de problematica istoriei represiunii din perioada comunistă și a Revoluției. A fost distins cu Premiul Noii Reviste de Drepturile Omului (2017) și Premiul GDS (2000).

Roland O. Thomasson este cercetător independent în Statele Unite ale Americii. Deține un doctorat în științe politice. Poate fi contactat pentru comentarii și întrebări la rolandothomasson@gmail.com.

Madalin Hodor este istoric, absolvent al Facultății de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași. A publicat studiile „Ce nu cuprinde un dosar de Securitate” (CNSAS, Totalitarism și rezistență, teroare și represiune în România comunistă, 2001), „«Cine a tras în noi după 22». Studiu asupra vinovățiilor pentru victimele Revoluției Române din decembrie 1989” (în colab., Noua Revista de Drepturile Omului, 2018) s.a. A fost distins cu Premiul Revistei de Istorie Socială din Iași (1999), Premiul Societății Timișoara (2017).