Bloomsday la MNLR, ediția a II-a

Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza în 16 iunie 2023, cu prilejul Bloomsday, spectacolul de teatru „Molly Bloom”, de la ora 15.00, iar de la ora 18.00, dezbaterea dedicată noii traduceri a romanului Ulise, de James Joyce, realizată de Rareș Moldovan și apărută la Editura Polirom, în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru).

Spectacolul de teatru Molly Bloom, în care joacă actrița Raluca Gheorghiu-Culda, este o adaptare liberă de Radu Aldulescu după James Joyce, regia fiind semnată de Alina Hiristea, iar scenografia de Raluca Negoescu.

Spectacolul de teatru este inspirat de legendara Molly Bloom, personajul care descinde din paginile romanului Ulise al lui James Joyce. Comedia feminității se desfășoară într-un flux continuu de gânduri și trăiri, ca viața însăși. Pentru prima oară în România, capodopera lui James Joyce ajunge pe scenă, prin personajul Molly Bloom, întruchipat de Raluca Gheorghiu-Culda, care reușește o excepțională performanță actoricească. Avem șansa să retrăim, împreună cu ea, celebra noapte din Dublin, ce urmează celebrei Bloomsday, sărbătorită peste tot în lume. Iubitorii de Joyce și de teatru se vor bucura de spectacolul unei superbe Molly Bloom care reușește să se elibereze, în cel mai surprinzător mod, din închisoarea căsniciei, din toate închisorile lumii.

Spectacolul este produs de Asociația Teatrul Proxim.

Durata: 1h 15 min.

În parteneriat cu Ambasada Irlandei în România şi Editura Polirom, vă așteptăm la o dezbatere pe marginea noii traduceri a romanului Ulise de James Joyce, la care sunt invitaţi Dan Croitoru şi Radu Paraschivescu. Un eveniment moderat de Loreta Popa.

Bloomsday este un eveniment sărbătorit în lumea întreagă în 16 iunie, ziua în care se desfășoară acțiunea romanului Ulise. În acest an, Bucureștiul se alătură celor peste 200 de orașe din întreaga lume la această sărbătoare a cărei denumire a fost inspirată de numele personajului principal al cărții, Leopold Bloom. În opinia Excelenței Sale Dl Paul McGarry, „Bloomsday este o zi din viața unui om obișnuit, este una dintre cele mai importante zile din calendarul cultural al Irlandei, iar temele din Ulise sunt universale și rezonează cu oamenii din întreaga lume”.


James Joyce s-a născut la Dublin, în 2 februarie 1882. A studiat la University College din Dublin. În 1902 ajunge la Paris pentru a studia medicina. Din 1905 până în 1915 locuieşte la Trieste. În 1907 publică volumul de poezii Chamber Music, iar în 1914, volumul de povestiri Oameni din Dublin, primit cu entuziasm de Ezra Pound. Acesta va deveni marele său prieten, care îl va sprijini constant. În 1915, Joyce se stabileşte la Zürich, unde rămâne până în 1919, iar în 1920 se mută la Paris. În această perioadă apar, în 1916, romanul Portret al artistului la tinereţe, iar în 1918 piesa Exiles. În 1922, chiar de ziua sa, apare Ulise. În 1939 publică Finnegan’s Wake. Se stinge din viață la Zürich, la 13 ianuarie 1941.