Pan-demon 2020 si Covid-19 o „Carte-document despre Primavara anului 2020” – Editura Sedcom Libris
O carte apărută în această primăvară, pe care o supunem atenției, un proiect editorial gândit ca o carte cu valoare de capsula a timpului care sa păstreze intacta memoria acestei felii de viața trăită in ultimul an al celui de al doilea deceniu al secolului al XXI-lea.
41 de autori din diverse domenii profesionale ‒ academicieni, profesori, cercetatori stiintifici, medici, psihologi, sociologi, teologi, juristi, antropologi, analisti de securitate, geopolitica si politica externa, jurnalisti, scriitori, artisti etc. ‒ Dumitru Constantin Dulcan, Ovidiu Alexinschi, Anamaria Ciubara, Liliana Luca, Bogdan-Alexandru Hagiu, Adrian Sorin Mihalache, Marius Dumitrescu, Andrei Cornea, Matei Visniec, Doru Castaian, Valerius M. Ciuca, Alba Iulia Catrinel Popescu, Ioan-Aurel Pop, Claude Karnoouh, Nicu Gavriluta, Oltita Cintec, Florin Cintic, Dorin Popa, Adrian Onciu, Lucian Dirdala, Tudor Calin Zarojanu, Ciprian Iftimoaei, Paul Cernat, Daniela Zeca-Buzura, Liviu Antonesei, Ioan Holban, Liliana Corobca, Simona Preda, Gabriel Mardare, Mihaela Nicolae, Anamaria Ghiban, Mihaela Gradinariu, Valeriu Stancu, Vasilica Balaita, Marcian Ionut Mihaescu, Oana Paveliuc, David Croitor, Simona Poclid, Dumitru Crudu, Moshe B. Itzhaki, Ovidiu Lazar – au scris despre pandemia provocata de noua tulpina de coronavirus Wuhan, denumit de Organizatia Mondiala a Sanatatii SARS-CoV-2.
Transmitem mulțumiri doamnei Alina Hucai pentru coordonarea întregului material!
În tot acest timp al pandemiei, s-a întâmplat un fenomen interesant – a fost anihilată ignoranța, am deschis cu toții ochii și altfel, într-o manieră diferită, atenți pe detalii. Compasiunea a fost stimulată, iar reacția imediată a fost o solidaritate exemplară pentru că, real, pandemia a făcut ravagii – și ca număr de victime și ca psihoză generalizată. Tensiunea psihică acumulată prin starea de izolare la domiciliu a fost de asemenea greu de gestionat și am resimțit-o toți. Unii vorbeau despre schimbare totală a vieții, scepticii mențineau o linie a continuității ca și cum nimic nu s-a întâmplat, sau, cel puțin, nimic din ceea ce ar fi putut deturna cursul firesc al unei vieți. Unii au fost anihilați de orgolii și aroganțe, alții, dimpotrivă, s-au îndreptat cu toată ființa lor către ceilalți. A fost o distanțare fizică, temporară dar, în niciun caz, o distanțare emoțională. Sufletește, oamenii au fost aproape. A fost în aceste zile (și) o lecție magistrală de umanitate! Și nu în ultimul rând, această situație a fost o punere în față cu noi înșine, ne-a recalibrat ierarhiile și ne-a adus în ochi conștiința și proximitatea morții. Cu toții – într-un fel sau altul – am trăit conștiința fragilității. A noastră și a altora.
Paginile acestei cărți nu sunt neapărat o colecție (exemplară aș spune) de gânduri despre pandemie cât mai ales radiografia unor intimități, structurată în trei părți:
„Studii, Radiografii si Perspective”
„Marturii, File de Jurnal, Ganduri din spatele mastii”
„Tunelul de Cuvinte: asteptand rasaritul si pescarusii care sa ma duca in larg”