Lansare de carte #online: „Poliția Memoriei“ de Yoko Ogawa

Miercuri, 20 octombrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Poliția Memoriei de Yōko Ogawa, recent apărut în traducerea Ralucăi Nicolae în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu, roman câștigător al American Book Award 2020, finalist de asemenea, în ultimii doi ani la International Booker Prize 2020 și National Book Award 2019.

Romanul distopic al lui Yōko Ogawa – povestea unei tinere femei care, luptând să-și continue cariera de scriitoare pe o insulă unde obiectele dispar, ajunge să pună în aplicare un plan nebunesc de salvare a editorului ei, vânat de Poliția Memoriei – a fost o revelație pe mai multe continente prin traducerea în engleză din 2019. Amazon Studio urmează să ecranizeze romanul, cooptându-i în echipă pe Charlie Kaufman, deținător al Oscarului pentru scenariu (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), și pe regizoarea Reed Morano, cunoscută pentru serialul Povestea Slujitoarei. Până în prezent, Poliția Memoriei a apărut în traducere în 30 de țări.

Participă: Raluca Nicolae, traducătoarea romanului, directorul Centrului de Studii Japoneze Japan.ASEDana Pîrvan, critic literar, Șerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru“ din cadrul Universității Româno-Americane și Mihail Vakulovski, scriitor. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

„Una dintre cele mai aclamate voci ale romanului japonez actual, Yōko Ogawa  explorează adevărul, controlul exercitat de stat și autonomia individuală. În parabola sa, invocă teme literare amintind de 1984 de George Orwell, Fahrenheit 451 de Ray Bradbury și Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez, cărora le dă formă și forță proprie.“  – TIME Magazine

Urmărește mesajul transmis de Yōko Ogawa, cititorilor români cu ocazia apariției romanului Poliția Memoriei în colecția „Raftul Denisei“ aici.

Încă de la primele rânduri, cititorul este pus în gardă că pe insulă ceva nu este în regulă. Pălărie, panglică, pasăre, trandafir… Rând pe rând, lucrurile încep să dispară. Și, odată dispărute, încetează să mai aibă vreo semnificație în mintea locuitorilor. Ele urmează să fie arse, aruncate în râu sau predate Poliției Memoriei. În scurtă vreme, insula și oamenii de pe ea vor uita complet de existența lor. Însă oricine se încumetă să păstreze un lucru declarat dispărut este în primejdie. În și mai mare pericol este cel care încă își amintește de el, căci Poliția Memoriei veghează din umbră ca nimeni să nu se abată de la legile amneziei colective. Aflând că editorul ei are memoria intactă, o tânără romancieră, încă traumatizată de moartea, cu mulți ani în urmă, a mamei sale, se hotărăște să-l ascundă.

Înscriindu-se între marile distopii, romanul dezvoltă, printre altele, o temă mereu actuală — puterea memoriei și trauma pierderii ei. Poliția Memoriei a apărut în Japonia în 1994, dar trecerea timpului nu a diminuat semnificația mesajului, dimpotrivă, l-a făcut și mai relevant pentru zilele noastre

„O capodoperă ce poate fi citită ca fabulă, alegorie, avertisment sau revelație, Poliția Memoriei este o carte care ne face să vedem lumea diferit, conștientizând faptul că momentele de înțelegere și de liniște sufletească sunt efemere.  Este un roman politic și plin de umanism, cu idei devoalate subtil, în paginile căruia nu vom găsi promisiuni deșarte, ci plăsmuirea unei viziuni curajoase, construită cu multă răbdare.“ – The Guardian

Un eveniment Humanitas Fiction #live pe paginile de streaming ale editurii: Facebook – Humanitas Fiction și Youtube Humanitas.  Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe paginile de podcast ale Grupului Humanitas: Spotify https://spoti.fi/3pdxUCI, Apple  https://apple.co/2RnzcP6, Google , Soundcloud  și Deezer

Romanul Poliția Memoriei de Yōko Ogawa este citit de Radio Guerrilla.


Scriitoarea japoneză Yōko Ogawa s-a născut pe 30 martie 1962 în Okayama. A absolvit cursurile de literatură anglo-americană și de scriere creativă ale Universității Waseda și în prezent trăiește în Ashiya, Hyōgo. A publicat peste 20 de opere de ficțiune și nonficțiune. Debutează în 1988 cu Agehachō ga kowareru toki (Fluturele strivit), pentru care primește Premiul Kaien. Nuvela Ninshin karendā (Calendarul sarcinii, 1990) este recompensată cu Premiul Akutagawa. În 1994 apare romanul Poliţia Memoriei (Hisoyaka na kesshō; Humanitas Fiction, 2021), a cărui traducere în engleză a câștigat American Book Award 2020, fiind finalistă la National Book Award 2019 și International Booker Prize 2020. În 1996 publică romanele Hotel Iris (Hoteru Airisu; Humanitas Fiction, 2014), versiunea engleză fiind finalistă în 2010 la Man Asian Literary Prize, și Suspine tandre (Yasashii uttae; Humanitas Fiction, 2018). Romanul Profesorul și menajera (Hakase no aishita sūshiki, 2003; Humanitas Fiction, 2015), vândut în Japonia în peste două milioane de exemplare, este distins, în 2004, cu Premiul Yomiuri și cu Premiul Librarilor Japonezi. Tot în 2004, Yōko Ogawa primește Premiul Izumi Kyōka pentru Burafuman no maisō (Înmormântarea brahmanului), iar în 2006, Premiul Tanizaki pentru romanul Mīna no kōshin (Marșul lui Mīna). În 2009 publică romanul Înotând cu elefantul, în brațe cu pisica (Neko o daite, zō to oyogu; Humanitas Fiction, 2020), aflat pe lista scurtă a Premiului Librarilor Japonezi, în 2012, Kotori (Păsări mici), iar în 2015, Kohaku no matataki (Instantanee de chihlimbar). În 2005, Diane Bertrand ecranizează Kusuriyubi no hyōhon (Inelarul), sub titlul L’Annulaire, cu Olga Kurylenko în rolul principal, iar romanul Profesorul și menajera este ecranizat în 2006 de Takashi Koizumi. Cărțile lui Yōko Ogawa sunt traduse în peste 30 de limbi.