Islamofobia, o boală inventată care produce suferințe adevărate

O lectură obligatorie pentru înțelegerea lumii occidentale de astăzi este „Un rasism imaginar”, de Pascal Bruckner.

O analiză clară și foarte bine documentată a mentalității păguboase care duce, încet dar constant, la degradarea societății franceze. Prin extindere, poate fi citită și pentru înțelegerea restului lumii libere. Inclusiv pentru BLM.

O lume care își face singură rău. Care își hrănește, din munca cetățenilor onești, pe cei care o detestă. O lume în care teroriștii au ajutoare sociale.

Pare un paradox, dar este rezultatul deloc inocent al unei politicii sistematice de învinovățire a populației. De către unii dintre  politicieni dar, mai ales, de către o majoritate a intelectualilor publici.

Cei care după atentate strigau că trebuie întețită lupta împotriva islamofobiei. Pe care nimeni nu a întâlnit-o, dar pentru care suntem toți culpabili.

De unde vine acest fake-news respectabil? Care ne otrăvește mințile și ne face vulnerabili?

Citiți această carte, pentru răspunsuri. Este o lectură agreabilă și bine structurată. Eseul lui Bruckner îmbină demersul filosofic cu informația jurnalistică și istorică, iar rezultatul este remarcabil.

Cartea sa a fost, de altfel, remarcată acum câțiva ani, când a apărut. Este imposibil de combătut. A produs un moment de uimire, care nu a durat mult.

Ce să facem acum? Să admitem că am greșit? Să ne schimbăm? Să ne asumăm adevărata culpabilitate? Este prea dificil…

Se poate, însă, continua așa? Este de văzut. Bruckner ne-a oferit un document al timpului nostru. Este bine când în cetate coboară un filosof lucid. Îl vom asculta?


Ciprian Apetrei este profesor de filosofie și jurnalist, stabilit în Franța. Ca orice ploieștean, este pasionat de politică. Colaborează cu mai multe publicații din România. Fondator al platformelor independende de jurnalism Marginalia și RoZoom Press. Este autorul volumului de povestiri L’Homme à sa fenêtre. Iubitor de fotografie.